facebook Лозенец

Как да предпазим дома си от кражби

Как да предпазим дома си от крадци и от кражби е често задаван от всеки нас въпрос. Ако не сте били жертва на такъв вид престъпление досега (не ви го пожелаваме), то имате поне един ваш приятел или близък, който е. Често след това престъпление, жертвите закупуват скъпи заключващи механизми, врати, инсталират СОТ. Други направо се преместват, омерзени, че в жилището им е бил някой неканен, който е нарушил тяхното лично пространство.


Как да предпазим дома си от кражба – някои съвети

Ежедневно нашите майстори ключари се сблъскват с най-невероятни и различни истории. Тук сме обобщили техния многогодишен опит и ще дадем конкретни съвети за това, как да предпазите дома си от кражба. Съветът ни е да действате предварително, да не мислите, че това „няма да се случи на мен”, защото никой не е застрахован срещу такива действия. Вземете мерки предварително, защото после ще ви излезе доста по-скъпо, да не говорим за загубата на средства, нервите и неприятностите, през които ще трябва да преминете.

 C  Вратата на входа трябва да е стабилна. Хубаво е да знаете, че някои от по-евтините, но модерни напоследък конфигурации – алуминиева врата с пощенски кутии, са крайно неудачни – лесно се отварят от крадците. Трудно се събират средства за общи помещения, ако живеете в жилищна кооперация, но това ще е инвестиция в сигурността на всички, не просто разход. По възможност инсталирайте система за контрол на достъпа с чипове за живеещите. Целта е максимално да бъде ограничен достъпът на външни лица в сградата.

C  Назначете портиер, в случаите, в които това е възможно. Има огромни жилищни блокове, кооперации и жилища от затворен тип, в които живеят стотици семейства и те биха могли да си позволят портиер. Всяко едно допълнително препятствие пред евентуалните нарушители е добре дошло. Портиерът би могъл да контролира потока на влизащите, особено полезен би бил в работно време и по празниците, когато повечето от живущите са на работа или почивка. Дори един досаден портиер е по-добрият вариант, отколкото във входа да влиза всеки, който си поиска без да се налага да дава обяснение на никого.

C  Осигурете добро външно осветление. Ако около блока или кооперацията цари непрогледен мрак, това ще е притегателно не само за крадци, но и за всеки друг криминален елемент. Хубавото улично осветление до входа, пък и изразяващо се само в една фотоклетка е още едно препятствие, което би отказало някои от престъпниците.

C  Изпразвайте пощенската си кутия. Някои от тези съвети могат да ви звучат като дело на параноик или да са взети от криминални филми, но те са плод на действителността и никой не трябва да си мисли, че това са неща, които на него няма да се случат. Пощенската кутия безценен източник на лични данни и информация за вас и за семейството ви. По сметките вътре, писмата от банките, ако щете абонаментите, крадците биха си направили изводи за числеността на домакинството, за разходите, за материалното ви положение. Винаги изпразвайте кутията, защото, ако тя прелива, това може да е знак, че отсъствате от дома си за по-дълго време, което не е желателно.  Ако имате съседи, на които може да вярвате, дайте им ключ от пощенската си кутия, за да я изпразват те във ваше отсъствие. Важно е никога да не оставяте впечатлени, че отсъствате за по-дълго време.

C  Познавайте вашите съседи. Задължително е да познавате вашите съседи на етажа или тези до вас или на отсрещната улица, при условие, че живеете в къща. Хубаво е да имате представа с какво се занимават, доколко може да разчитате на тях, какво работят, кога се прибират и др. Те живеят най-близо до вас и биха могли да ви предупредят за съмнителни лица или дори да предотвратят кражба в дома ви. Също така биха могли да наглеждат дома ви във ваше отсъствие, да влизат, да светват лампите отвреме навреме, когато отсъствате за по-дълго време и т.н.

C  Избягвайте да споделяте важна информация с непознати. От една страна са социалните мрежи. Никога не може да сте сигурни, че някой от стотиците ви познати там няма да се възползва нарочно или без да иска да сподели с някого, че сте на романтично едномесечно пътешествие. Всекидневното качване на снимки от отдалечени места е чудесна информация за крадците, че не сте в къщи. Има случаи, в които споделяте с непознати, че еди-кога си отивате еди-къде си, също може да ви изиграе лоша шега. В днешни дни, когато всичко е на показ, чрез камери и социални мрежи, колкото по-малко знаят за вас другите, толкова по-сигурни ще сте вие във вашия дом.

C  Внимавайте с боклуците. Тук не говорим толкова за битови отпадъци, колкото за сметки и най-вече за опаковки на техника – когато изхвърлите кашона от новия ви скъп телевизор или компютър в най-близката кофа за боклук, може някой, който не искате, да разбере за вашата покупка.

C  Подсигурете се с хубава външна врата. Изберете хубава, масивна, метална врата. Разнообразите от врати в днешни дни е огромно. Гледайте да е дебела и да е монтирана добре, за което може да ползвате услугите на квалифицираните ни майстори ключари. Металните врати могат да бъдат облицовани и с дървени плоскости, което освен, че ще шумоизолира и топлоизолира допълнително дома ви, ще разкраси вратата, ако това ви притеснява по някакъв начин.

C  Вземете си стабилни заключващи механизми. Това е едно от най-важните неща, които трябва да направите. Инвестирайте в стабилни секретни брава, патрон, допълнителна брава и това ще ви гарантира спокойствие и дълги години сигурност. Секретна брава. В нашия магазин разполагаме с огромно
разнообразие от секретни брави
. Характерното за тях е, че не функционират самостоятелно, без секретен патрон. В България все още са силно разпространени касовите брави, които обаче вече не са толкова сигурни и крадците отдавна са им „намерили цаката”. В секретните брави производителите на системи за сигурност влагат все повече средства, развиват патенти, което прави секретните брави много по сигурни, особено когато на тях са хубави секретни патрони. Секретен патрон. Имате хубава врата, стабилна секретна брава, но всичко ще се обезсмисли, ако на нея има например евтин китайски патрон. Крадците ги измъкват бързо, пробиват ги и ги счупват, след влизат необезпокоявани в дома ви. В ключарския ни център в Дървеница предлагаме и много видове секретни патрони, някои от които са високотехнологичните такива на
австрийската компания Evva,
други като тези на Mauer са оборудвани с технологията Red Line. По протежение на патрона има червена линия, която ще се счупи в момента, в който върху него се окаже насилствено действие – опит за срязване, счупване и др. После обаче собственикът ще може да отключи със собствения си ключ счупения патрон.

C  Допълнителна брава. Допълнителната брава ще е още една стабилна точка за заключване, шиповете ѝ ще влизат дълбоко в касата и това съвсем ще откаже евентуалните нарушители. Такъв вид здрави и надеждни брави са тези на полската компания Gerda, които се славят като непробиваеми. Комбинацията от стабилна метална врата, хубави секретни брава и патрон, плюс допълнителна брава е гаранция, че в дома ви няма начин да проникне крадец, освен ако не разполага с цялото време на света и не се притеснява да вдига шум до небесата. За монтажа на допълнителната брава обаче се изискват много опит и познания, каквито нашите майстори ключари в Дървеница имат в изобилие. Съветът на нашите майстори ключари е да смените веднага патрона или бравата, ако е касова, когато влизате в ново жилище.

C  Монтирайте допълнителни аксесоари. Те не са скъпи, но в някои случаи са много необходими, особено ако живеете на първия или на последния етаж. Мнозина от нас не се замислят колко лесно е да се проникне през дограмата на балконските врата или прозорец, ако живеете на първия, последния или дори понякога на втория етаж. Само едно движение на отвертка е достатъчно, за да се проникне в дома ми оттам и то без никакви видими следи и шум. Затова например райберите за заключване са надеждни, особено ако се сложи повече от един. Под райбери не разбирайте единствено огънато парче метал – има такива специални, които се въртят на 180 градуса и са специално предназначени за дограма. Освен бравата и патрона, едно от най-невралгичните точки на вратата са нейните панти. Има опасност уж стабилната на пръв поглед врата да бъде измъкната, преодоляна чрез измъкване от пантите. За да се предотврати това съществуват т нар. шипове за панти, които не само предпазват от влизане с взлом, но и заздравяват цялата конструкция.Резетата са добро решение при опит за влизане, ако сте вътре. Те няма да спрат крадеца, но ще го информират, че вътре има някого.

C  Сложете решетки, ако сте на долните или на последния етаж. Уви, няма как. Решетките на терасата и прозорците са задължителни не само в случаите, в които живеете на първия или втория етаж, но ако сте на последния. Крадците често влизат през покрива именно на последния етаж, колкото и невероятно да ни звучи това.

C  Инсталирайте алармена система. При възможност, може да инсталирате алармена система.

Тя е средство за допълнителна сигурност, но не трябва да е единственото. Тя трябва да върви в комплект със здрава метална врата и спазване на другите изисквания за сигурност, изброени дотук. Едно от най-сигурните системи за сигурност е ако имате две врати, едната от външната страна на касата, оборудвана с алармена система. Това ви гарантира сто процентова сигурност, че престъпникът изобщо няма и да припари до дома ви.

Ако живеете в къща. Да живеете в къща има своите огромни предимства, но един от недостатъците е по-слабата сигурност, особено ако къщата е на по-отдалечено място. Освен врати, решетки и охранителни системи, няма да е лошо да внимавате какво оставяте на двора – всичко би могло да послужи на крадците за бързо влизане с взлом в дома ви. Няма начин например през зимата да не направи впечатление, че никъде около къщата няма следи от обувки или че просто снегът не е разринат – това при условие, че отсъствате за дълго. Затова е удачно да помолите съседи или роднини да го направят във Ваше отсъствие. Не слагайте и календари на видно място или поне на такова, което може да се види отвън. Това би могло да подскаже кога сте извън къщата. Също така е желателно да обезопасите капандурите на къщата и прозорците – въобще всички места, от които могат да проникнат нежелани гости.


Още някои съвети от нашите ключари:

C  Не дръжте ценности и пари в къщата си или поне го правете в здрав и масивен сейф. Крадците може и да не успеят да го разбият или пренесат.

C  Не отваряйте на всеки амбулантен търговец,  инкасатор и др. Помислете дали да не сключите застраховка – самата тя няма да ви предпази от проникване, но би ви улеснила финансово впоследствие.

C  Не звънете на случайни телефони, намерени по съмнителни визитки без лого и данни за контакт

C  Същото важи и за телефони по сайтове – ако на сайта няма поле за контакт, име на фирма и т.н задължителни фирмени атрибути – рискувате да повикате не когото трябва.

C  Естествено, че винаги ще търсим най-изгодната за нас цена, но не се подвеждайте по прекалено евтините (съмнителни) ключарски услуги. Всички лицензирани ключари начисляват такса за пристигане.