facebook Лозенец

Майстор ключар Жоро в Лозенец

Георги ключар

В автоключарските и ключарски центрове на SOS Locksmith аварийните ключари се сблъскват с всякакви проблеми. Ето техните истории.


Жоро от ключарския център на SOS Locksmith в Лозенец е от 9 години в занаята и на пръв поглед е трудно да кажеш, че се занимава точно с тази дейност – със своите над два метра просто да се чудиш как се прегъва над някоя ключалка„А бе не знам, хората ме познават и от далече разбират, че съм човекът им за тая работа” – още недовършил изречението и жената, която му маха, доказва думите му. В апартамента ѝ старите ѝ наематели се изнасят и тя няма търпение да смени секретния патрон на бравата.

„Леле – тази врата, ако можеше да говори– подсмихва се Жоро, докато сменя патрона. Личи си, че вратата е къртена (и кърпенанееднократно. Смяната става сравнително безпроблемно и Жоро е в добро настроение: „Обичам работата си и когато нещата се получават. Онзи ден примерно един клиент, след като отворих вратата на автомобила му, ми плати с думите: „С кеф ти плащам, много ти благодаря!”

Миналата година е работил в Италия, където на езерото Изео световно известният авангардист Кристо Явашев за пореден път смайва с инсталация – този път това са Плаващите кейове". „Там работих по монтирането и после по демонтажа. Няма такова добро отношение. Всичко беше перфектно както като отношение, така и като финанси”– с лека нотка на носталгия си спомня двуметровият ключар.

На слизане от апартамента, клиентката му показва системата си за заключване на вратата към абсолютно празния си гараж. Двете врати са захванати с … клечка. „Ха-ха, еми и това е вариант, щом държи вратите затворени. Ще измислим нещо, не се безпокойте – успокоява жената той. – Само ми трябва малко повече време да изчисля как точно да захвана вратите, че пантите не са добре… А и важното е да стане здраво, нали така?

Разбират се за събота по обяд, но това като че ли не го притеснява особено„Свикнал съм да работя по всяко време по нощите, по празниците. Отначало ми бе кофти, защото човек не може да се отпусне и наслади на пълноценна почивка, чакайки позвъняване, но всичко е въпрос на организация. Всяка ситуация си има и добрите и лошите страни. – казва той набързо, докато се качва в брандирания със знаците на SOS Locksmith автомобил. „А, и ако може без моя снимка” – сериозно, но с лека усмивка, добавя той и потегля към следващия адрес.