facebook Лозенец

Изключване на имобилайзер

В ключарския център на SOS Locksmith в Лозенец често се налага да извършваме услугата „изключване на имобилайзер”, която често ще видите и изписана като Immo OffПърво обаче ще поясним (или припомним за запознатитекакво е имобилайзер и после ще обясним в какви случаи се налага изключването му.

Имобилайзер – какво представлява и къде се намира

С две думи това е електронна защита на Вашия автомобил срещу кражба. Активира се след като извадите своя ключ като целта му е да предотврати непозволеното запалване на двигателя на Вашия автомобил. Той навлиза масово в употреба след 1994г. при европейските коли, като преди това крадците успяват доста лесно да запалят всяко едно превозно средство, разпробивайки автоключалката му. Имобилайзерът се състои от:

 • Автоключ Транспондер (чип), който се намира в автоключа на собственика на превозното средство. Той притежава уникален код, който е програмиран и в блока за управление на колата – синхронизиран е за употреба именно към Вашия автомобил.

 • Автоключ Блок за управление. Неговата функция е да сверява информацията, която е записана в паметта на компютъра (ECU) с тези данни, които постъпват при него в момента, в който завъртвате ключа. Логично – ако те не съвпадат – двигателят няма да запали.

 • Автоключ Електромагнитно реле. Подобно на всяко едно реле основната му функция е да прекъсва електричеството, в случая – във Вашето превозно средство.


Имобилайзерът се намира на различни места според модела и марката на автомобила. При VW например е в кутийка, която е разположена до таблото на превозното средство. На контактния ключ е при Nissan и Opel, при Audi и Seat други е направо вграден в таблото и в компютъра за управление.


Имобилайзер – как функционира

В момента на завъртването на автоключа, той подава кратък сигнал на висока честота посредством антената. Тя представлява нещо като бобина, която е монтирана до контактния патрон на Вашия автомобил. Въпросният високочестотен сигнал захранва транспондера (чипа), който е в автоключа чрез електромагнитна индукция. Чипът после излъчва този код към блока за управление на превозното средство. Двигателят стартира чак след сверяване на цялата информация и едва когато тя съвпада, тогава той запалва.

При опит за стартиране на двигателя с ключ, който е неоторизиран или такъв без чип транспондер), то тогава двигателят може и да запали за няколко секунди, но после ще изгасне и на автотаблото ще се появи светещ индикатор. При определени марки автомобил като например Ford цялата ел. връзка се разпада още преди стартера и тогава двигателят въобще не запалва. Както се убеждавате от написаното дотук е сложен софтуерен процес на електронна комуникация между частите, съставящи имобилайзера, и е доста трудно той да бъде преодолян от неспециалисти, които нямат специалната техника за това. При такива опити това би могло да доведе до големи повреди като например да се изтрие цялата информация в компютъра на автомобила (ECU) или кутията на имобилайзера.

Някои биха се опитали да Ви убедят и по форуми може да прочетете мнения от „разбирачи”, че да премахнете имобилайзера е фасулска работа, но определено не им вярвайте. Няма как да се случи с махането или прерязването на няколко жички. Изключването на имобилайзера (Immo Off) е сложен процес, който дори е неосъществим при някои марки автомобили.


Имобилайзер– проблеми

Ето някои от най-честите оплаквания на клиенти в ключарското ни ателие. „Двигателят пали и гасне”, „Стартерът превърта, но двигателят не запалва”, „Няма никакъв стартер и на таблото мига индикатор за изключване на имобилайзера”. Причините за това може да са най-разнообразни. Ето някои от тях:

 • Софтуерен проблем или дефект на имобилайзера;

 • Загубване на връзката между автоключа и имобилайзера;

 • Проблеми със стартера;

 • Изхабен или слаб акумулатор;

 • Скъсан ремък;

 • Изгорели предпазители;

 • Неработещи дюзи.


При всички изброени проблеми освен при първите два ще се наложи да потърсите професионалната помощ на автомонтьори или електротехници. Те трябва да направят диагностика на превозното средство, защото често признаците и индикаторите може да са подвеждащи. В първите два случаи обаче се налага да се изключи имобилайзерът. При втория проблем – когато се загуби връзката между ключа и имобилайзера (често това се дължи на отслабнал акумулатор) не се налага неговото изключване, а само програмиране на ключовете, с което те наново да припознаят автомобила.

Имобилайзер– изключване

Това се осъществява софтуерно чрез препрограмиране на определен модул или едновременно на два – това зависи от годината на производство и от модела на автомобила. Друг вариант е на превозното средство да се монтира емулатор. За да решат обаче нашите майстори автоключари кой е най-подходящият за Вас подход е необходимо или на място, или по телефона да диагностицираме проблема. Ако ни звъннете, ще ни трябва информация за годината на производство, модела на таблото и вида на компютъра, затова е най-добре това да се случи на място.

За препрограмирането обаче на даден модул ще е необходимо да ни предоставите достъп до автомобила и бордовия компютър, защото ще се нуждаем от PIN кода му. Ние притежаваме необходимия софтуер, с който да получим тази информация, без да се налага (както се случва понякога) да се свързвате с производителя или дилъра на марката.

Ето кои марки и модели автомобили, които според опита на автоключарите в центровете на SOS Locskmith, най-често имат проблеми с имобилайзера.

 • BMW Е34, BMW E38, BMW E39

 • Всички модели Alfa Romeo

 • FIAT Bravo, FIAT Marea, FIAT Punto, FIAT Stilo

 • Nissan Almera Tino, Nissan Terrano, Nissan Primera

 • Citroen Jumper, Citroen Xsara Picasso, Citroen Relay, Citroen Saxo, Citroen Xantia

 • Ford Galaxy

 • Mercedes A-class, Mercedes Sprinter, Mercedes Vito

 • При колите с дизелов двигател за Opel Combo, Opel Omega, Opel Tigra, Opel Vectra, Opel Zafira.

 • Peugeot Boxer

 • Всички видове Seat Alhambra, Seat Arosa, Seat Alhambra, Seat Arosa, Seat Cordoba, Seat Ibiza, Seat Cordoba

 • Volkswagen Bora, Volkswagen LT, Volkswagen Sharan, Volkswagen Caddy, Volkswagen EOS, Volkswagen Golf 3, Golf 4, Volkswagen VW Passat, Volkswagen Polo


Как действаме при загубата на автоключ

В общия случай вариантите са два: Звъните на производителя, откъдето ще Ви доставят нов ключ, който после трябва да е обучен на място в техен оторизиран сервиз. Не стига, че ключът ще пътува няколко седмици към Вас, но и ще се наложи да закарате колата (често с автовоз) до въпросния сервиз. Има ситуации, в които ще трябва да смените имобилайзера, така че сами преценете в края на краищата колко би струвало и какво време би Ви отнело това решение.

Другият вариант е да се свържете с нас в момента, в които имате или заподозрете, че имате проблем с имобилайзера. При Вас ще дойде наш майстор автоключар и на място ще обучи ключ и нов чип. Ще демонтираме ключалката, ще я пренаредим, ще обучим новия ключ и адаптираме чипа (транспондерана място със специален софтуер с имобилайзера, таблото или компютъра. За някои автомобили може да се наложи да демонтираме кутията на имобилайзера в автомобила, това трябва да бъде извършено в автоключарския ни център. После ще монтираме всичко отново на място.

Винаги може да разчитате на експресната помощ на нашите аварийни автоключари в SOS Locksmith Лозенец – до половин час те ще бъдат при Вас и ще Ви окажат съдействие независимо от Вашия проблем.